Meetbare e-mailcampagne maken met Cakemail

Er zijn tegenwoordig een groot aantal e-mailprogramma’s beschikbaar waarmee u op grote schaal honderden mails tegelijkertijd met één klik van de muis kunt versturen. Voor een nieuwsbrief, een servicebericht of een commerciële boodschap. Eén van deze e-mailprogramma’s is Cakemail, bij Shopvizier tot 1000 e-mails per maand geheel gratis verkrijgbaar als bundel met onze gratis Gateway4Cloud. Het is tegenwoordig zo makkelijk dat u bijna zou vergeten dat, voordat u die muis een klap op z’n staart geeft, wel moet hebben nagedacht over een aantal essentiële zaken.

Misschien is niet iedereen blij met uw e-mail, misschien zijn sommige mensen niet gediend van nog meer berichten in hun mailbox en zult u voor verschillende groepen klanten misschien wel een separate e-mailcampagne moeten opzetten met gerichte klantinformatie. Hiervoor is de ‘opt-in’ link in de e-mail tegenwoordig een ‘must’. Niet alleen als cadeau aan de ontvanger, maar ook als hulpmiddel om goed te kunnen monitoren wie wél geïnteresseerd is in uw mail. En met het versturen alleen bent u er nog niet. Meten is weten, vooral in de e-mailmarketing.

In Cakemail kunt een conversiecode aan uw campagne laten toevoegen. Zo kunt u in Google Analytics zien welke ontvanger uw website via de verstuurde e-mail heeft bezocht. Cakemail is wat evaluatie en monitoring betreft veelzijdig en zeer geschikt om meetbare e-mailcampagnes te lanceren. Binnen Cakemail is goed te controleren wie welke link heeft bezocht of hoe vaak iemand die link heeft geopend. Deze statistieken kunt u eventueel weer gebruiken om de daarop volgende mail inhoudelijk en/of grafisch aan te passen of om een andere follow-up voor te bereiden.

De tip die wij u willen meegeven: het succes van een e-mailcampagne ten behoeve van het opbouwen van een nieuwe klantenkring of het lanceren van nieuwe diensten of producten neemt exponentieel toe met de hoeveelheid energie die u of uw personeel er zelf in steekt. U kan met die ene muisklik dus niet verwachten dat daarna alles vanzelf gaat. Trouwens, veel MKB-ers gebruiken e-mailprogramma’s helemaal niet om “de markt te veroveren” maar om gewoon gerichte service-informatie aan bestaande klanten te bieden, daar komt geen commercie aan te pas.

Cakemail heeft in ieder geval de eerste obstakels voor u weggenomen om een e-mailcampagne snel en zonder verdere kennis van HTML op te zetten. Cakemail beschikt over een handige template-editor, de mogelijkheid om gedetailleerde rapporten te genereren en nog veel meer handige hulpmiddelen. Het programma is ideaal voor de kleine of middelgrote MKB-er die geen externe partij wilt inschakelen om e-mailcampagnes te lanceren om ze vervolgens te monitoren. De leercurve is snel, de interface is bijzonder overzichtelijk en u selecteert snel het template dat bij u past of laat door Shopvizier een template ontwikkelen met uw eigen huisstijl.

Over e-mailmarketing is veel op internet te vinden. Vaak wordt daarbij vergeten wat de basisprincipes zijn van doelmatig communiceren en wordt de focus in hoofdzaak gelegd op alle technische zaken die een rol spelen en hoeveel parameters er allemaal te meten zijn. De partij die de e-mail ontvangt kan geïnteresseerd raken in de e-mail mits de informatie die wordt aangeboden precies voor die doelgroep geschikt is. E-mailmarketing blijft gewoon marketing maar dan met andere hulpmiddelen. De principes van “de marketing” blijven hetzelfde, hoe geavanceerd de e-mailcampagne technisch ook in elkaar gezet is.