Conversational Marketing en Storytelling

storytelling

Conversational zijn we allemaal al ons hele leven lang, gesprekken voeren we dagelijks, zowel privé als zakelijk. Communicatie en netwerken zijn voor de mens noodzakelijk om te overleven. Tot dusver niets nieuws onder de zon. Hoe komt het toch dat op dit moment overal de term Conversational opduikt? Je ziet Conversational Marketing, Conversational Storytelling, Conversational Presenting, Conversational Customer Service en nog veel meer combinaties langskomen. Wat maakt gesprekken voeren met je klant tegenwoordig toch zo hot? Dat doen we toch al veel langer? Wat is anders dan vroeger? We zoomen in op Conversational Marketing en Conversational Storytelling.

Van productmarketing naar online conversaties

Waar decennia lang het product centraal stond bij alle marketing activiteiten zijn de marketeers uiteindelijk teruggekeerd naar relatiemarketing. Relatiemarketing is wat de kruidenier en de bakker op de hoek altijd al deden zonder het te weten – praten met hun klanten, onthouden wat de klanten het liefst kopen en daarop inspelen vanuit het oogpunt van goede service en ons kent ons. De moderne relatiemarketing zit wat ingewikkelder in elkaar maar de principes zijn nog steeds dezelfde.

Met relatiemarketing sta je al redelijk dicht bij je klant maar nu, in het digitale tijdperk met zijn razendsnelle ontwikkelingen en smarte technologieën, is het nog veel makkelijker om je klanten en je doelgroepen constant in de gaten te houden; met internet, smartphones en via social media is dit vrij simpel. Alles verloopt lekker online, ook de conversaties. In principe hoef je niet eens meer achter je bureau vandaan te komen om je klanten en doelgroepen te ‘spreken’. Maar, zeg nou eerlijk, maakt deze inbound marketing je een betere marketeer of een beter bedrijf?

De volgende stap: Intelligent Marketing

Dit nieuwe tijdperk hebben we wederom aan de technologie en haar tools te danken. Deze keer zijn het apps en chatbots als WhatsApp Business en Facebook Messenger die ons verder richting kunstmatige intelligentie en machine learning sturen. Je voert als bedrijf real-time gesprekken met je klant of lead, je zorgt voor een snellere reactie en actie, klantgerichter kan het toch niet?

On/off

Wat hebben de ontwikkelingen die we hier boven hebben geschetst met elkaar gemeen? Ze vinden allemaal online plaats, niet offline oftewel in het echte leven. Toegegeven, e-mailmarketing is zeker ook een mooie en succesvolle manier om 1-op-1 contact met je (potentiële) klant te hebben. Maar vinden niet de beste gesprekken tussen mensen, zakelijk en privé, in een fysieke ruimte plaats waar je bij elkaar zit, elkaar in de ogen kijkt en ECHT met elkaar praat? Persoonlijk contact is door niets te vervangen: naar je klant of je doelgroep luisteren, ingaan op hun problemen en uitdagingen en de oplossing bieden. Doe je dit in een persoonlijk gesprek, sta je 2:0 voor op de bedrijven die het bij online contact houden.

Wat je in een persoonlijk gesprek ook heel gericht kunt inzetten is Conversational Storytelling, je maakt het gesprek er alleen maar interessanter door.

marketing

Storytelling, het universele communicatiemiddel

Voor het grootste deel van onze geschiedenis konden verhalen alleen maar mondeling worden doorgegeven aan de volgende generaties. Dan werd de drukpers uitgevonden en konden de mensen de verhalen ineens in boeken teruglezen. Vandaag de dag wordt storytelling via computers, internet en Ted Talks ook in de zakenwereld gebruikt. Als we nog verder inzoomen, komen we storytelling, conversational of anderszins, vooral tegen als marketing tool, als middel om klanten te werven en te binden.

Storytelling is niet alleen geschikt voor persoonlijke gespreken maar voor elke vorm van content – blogs en columns, websites, advertorials, e-books, presentaties, video’s enz. enz.. De About-pagina van je website profiteert er ook van als je niet alleen met bulletpoints roept wie je bent en wat je doet maar er een prettig leesbaar en boeiend verhaal van maakt (note to myself: is onze About-pagina storytelling-proof?).

Mensen zijn nu eenmaal dol op verhalen, dat zit in ons DNA. Boeken worden meer gelezen dan ooit, zelfs in ons digitale tijdperk met 24/7 informatie aan onze vingertoppen en onze korte attention span. Op alle social media wordt gebruik gemaakt van storytelling, in de vorm van een verhaal, een foto of een video.

Hoe gebruik je Conversational Storytelling voor je zaak?

Conversational storytelling is interactief. Als je je verhaal vertelt vraag je je toehoorders hun eigen fantasie te gebruiken en met je mee te leven. Dit kan je ook inzetten bij je klanten en doelgroepen.

Storytelling kan je helpen de oorlog te winnen die woedt tussen bedrijven en op social media die je aandacht willen: de “war on attention”. Al meer dan 40 jaar geleden zei Herbert Simon, Amerikaanse psycholoog, socioloog en vader van de moderne bedrijfskunde: “A wealth of information creates a poverty of attention.” En dit was lang vóór er internet en smart phones beschikbaar waren …

Wie geef jij je aandacht? Degene die met trucs probeert je over te halen zijn product te kopen of degene die waardevolle content levert zonder meteen een deal te willen sluiten? De laatste geef je veel eerder je vertrouwen. Is degene ook nog authentiek en laat emoties zien is de kans groot dat je wel naar hem wilt luisteren. Hier kan storytelling ervoor zorgen dat je als bedrijf een voorsprong neemt op je concurrentie. Vertel je verhaal, eerlijk en met passie, maak het persoonlijk en zorg ervoor dat je mensen raakt. Dan willen deze mensen jouw verhaal verder vertellen en worden ze zelfs je ambassadeurs.